НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА СЕДМИЦА ЗА ОСИНОВЯВАНЕТО ЩЕ СЕ ОТБЕЛЕЖИ ОТ ЦОП „ЗОРА” В ПАНАГЮРИЩЕ

copЗа трета поредна година Фондация «Социални практики в общността», като доставчик на социални услуги за община Панагюрище, подкрепя инициираната от Българска Асоциация Осиновени и Осиновители (БАОО) Национална информационна седмица за осиновяването. По този повод Център за обществена подкрепа «Зора» – Панагюрище ще предложи на жителите на община Панагюрище няколко организирани събития.

Организираната от БАОО информационна седмица 26.09.2016 – 02.10.2016 г. цели да бъдат подкрепени:

  • осиновените деца, за да не се чувстват различни от останалите;
  • родителите, за да знаят къде могат да намират помощ, подкрепа и обмяна на родителски опит с други осиновители, както и консултация със специалисти.

 

Инициативата на ЦОП „Зора” е насочена:

  • Към кандидат осиновителите и хората, които още не са взели решение за осиновяване: да покаже какви са възможностите за подкрепа от страна на организацията – срещи с хора, които вече са осиновили дете, обмяна на опит, професионални консултации и др.
  • Към осиновителите: да се присъединят към група за взаимопомощ, където да получат допълнително знания и информация, чрез споделяне на личен опит с останалите членове на групата, преминали по същия път на осиновяване, както и включване на специалисти от цялата страна по заявка на групата.

На 26.09.2016 г. в 16.30 часа на Площад „20-ти Април” (в центъра на гр. Панагюрище), екипът по осиновяване към ЦОП, съвместно с БМЧК, ще разпространи информационни брошури, свързани с процеса на осиновяване. Такива брошури ще бъдат предоставени в ДСП/ОЗД и в приемната на ОА –Панагюрище. Брошурите са изработени от екипа на ЦОП.

На 30.09.2016г. от 17.00 часа в ЦОП „Зора“ ще се състои среща на групата за взаимопомощ на „Кандидат-осиновители, осиновители и осиновени хора”. Напомняме, че групата функционира вече 4 г. от както е сформирана през 2012 г. Водещи на групата са социалните работници от ЦОП „Зора“ Дидка Поибренска и Кънчо Гюнов, при които кандидатите за осиновители преминават задължителното си обучение по утвърдена от МТСП програма.

На срещата ще бъде показан, предоставеният от БАОО, документален филм „Триъгълник от любов“, след което ще могат да се обсъдят житейските казуси на персонажите.

Също така, ще бъде дадена трибуна на присъстващите да изкажат своето мнение по повод промените, които се готвят в „Семейния кодекс“, касаещи осиновяването и отпадане на „Тайната на осиновяването”

Надяваме се да бъдем полезни на семействата, осиновили деца, на тези, които все още не са срещнали своите деца, а чрез всички тях и на всяко дете, което ще премине или е преминало през процеса на осиновяване.

Нека заедно, като граждани и хора, да спомогнем за утвърждаването на разбиращо и подкрепящо отношение на обществото към осиновяването!

За контакт:
Фондация “Социални практики в общността” – Пазарджик

Център за обществена подкрепа “Зора” – Панагюрище
ул. „Кръстьо Гешанов” № 5
телефон: 0357/ 6 20 23 ; 0879 123 494 , 0879 123 492
е-поща: cop.pg@mail.bg