Приключи информационната кампания „Вредят ли ни или помагат смарт-технологиите”

smart-technologies_inhaltВ края на месец октомври и през месец ноември, в рамките на 4 седмици, екип от социални работници на Център за обществена подкрепа (ЦОП) „Зора” проведе в училищната мрежа на гр. Панагюрище информационна кампания „Вредят ли ни или помагат смарт-технологиите”.

Кампанията бе предназначена за ученици от 10 до 18 годишна възраст и бе насочена към:

  • повишаване чувствителността към проблема пристрастяване и създаване на зависимост от употребата на смартфони, таблети, лаптопи и др.
  • повишаване нивото на информираност при учениците за вредите от неправилната ежедневната употреба на смарт-технологиите в психологически, емоционален, здравен и социален аспект.
  • превенция на инциденти от правене на „опасни селфита”, сред децата на възраст 10 – 18 г.
  • акцентиране и даване гласност на проблематиката.

Екипът на ЦОП подготви специално за кампанията информационна брошура по темата, презентационен материал „Вредят ли ни или помагат смарт-технологиите” и кратък документален филм, чрез които да се анагажира вниманието на подрастващите.

По време на кампанията бяха проведени 4 информационни срещи, информирани 87 ученика, както следва:

  • ОУ «20-ти Април» – 25.10.16г. – информирани 29 деца от 5 клас;
  • ОУ «проф. Марин Дринов» – 08.11.16г. – информирани 19 деца от 7 и 8 клас;
  • СУ ‘’Нешо Бончев’’ – 11.16г. – информирани 18 деца от 9 клас;
  • ПГИТМТ – 17.11.16г. – информирани 21 деца от 11 клас.

dscn1858 dscn1815

 

 

 

 

 

 

 

Един от онсовните изводи, които се наложиха като резултат ор кампанията е, че провеждането на подобни кампании са приоритетни за децата на възраст 10 – 18 г. и оказват влияние върху промяната в разбиранията, нагласите и действията на младите хора за превенция на инциденти от правене на „опасни селфита” и популяризиране на подходите за противодействие на това явление, както и повишаване нивото на информираност при децата в училищна възраст за вредите, които нанася върху тях неправилната употреба на смарт-технологиите в психологически, емоционален, здравен и социален аспект.